DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21633140,50%
İstanbul
19°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalar Neden Boş Çıkar?

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalar Neden Boş Çıkar?

ABONE OL
Aralık 8, 2021 15:50
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalar Neden Boş Çıkar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüp bebek tedavisinde başarı oranları her geçen gün artıyor. Gelişen teknoloji ile gebe kalma oranlarının arttığı tüp bebek yönteminde kimi zaman tedavi sürecinde istenmeyen durumlarla da karşılaşılıyor. Bunlardan bir tanesi de tedavi sırasında hiçbir sorun olmamasına rağmen ortaya çıkan ve yumurta toplama işleminde fark edilen, toplanan yumurtaların içlerinin boş çıkması durumu çiftleri endişeye sürüklüyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, “ Hormonların erken yükselmesi, ilaçların yanlış kullanılması, çatlatma iğnelerinin zamanında yapılmaması gibi nedenlere bağlı olarak yumurtaların içleri boş çıkabiliyor. Ancak, her şey yolunda gitse bile kadınlarda  1-3 oranında ‘Boş Folikül Sendromu’ adını verdiğimiz durum izlenebiliyor. Boş Folikül Sendromu, önceden fark edilmesi zor bir durum olduğundan, tüp bebek süreci (IVF) ‘nin dikkatli ve doğru şekilde takibi yapılmalıdır’’ uyarısında bulundu.

 

Tüp bebek tedavisi sırasında ilaçların dikkatli kullanılması, zamanlamaya önem verilmesi tedavi için büyük önem taşıyor. Bu yüzden tedavide yapılan hatalara ve zamanlama sorunlarına bağlı olarak yumurtalar boş çıkabiliyor. Bazen her şeye çok dikkat edilse bile, hormonların öngörülemeyen dengesizlikleri de yumurta gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.  Bu yüzden kimi zaman en uygun koşullarda bile tüm yumurtaların boş çıkabiliyor.  Bu soruna ise Boş Folikül Sendromu adı veriliyor. Kadınlarda 1-3 oranında bu sendromun görüldüğünü belirten Doç. Dr. Emre Pabuçcu, ‘’Tüp bebek aşamalarında yumurtaların ilaçlarla uyarıldıktan sonra yumurtalıklar içinde gelişmiş folikül olmasına rağmen kimi zaman yumurta toplama günü içlerinden yumurta elde edilemez. Her şey doğru yapıldı ve çatlatma iğnesi zamanında doğru bir şekilde uygulandı ise başka nedenlere yönelmek gerekiyor. Bunun altında yatan nedenler olarak yumurtalık dokusunda üretim aşamasında bir sorun ya da genetik bir altyapı veya hormonal rezervlerde bir yetersizlik durumu olabilir’’ diye belirtti. 

 

‘’Yumurtalar boş çıkıyorsa tedavisi var’’

 

Boş Folikül Sendromu kimi zaman tekrarlayan bir süreç olabiliyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce kişinin geçmiş tüp bebek tedavilerinin de sorgulanması önem arz ediyor. Bu kapsamda çiftlere bu durumun bazı durumlarda düzeltilebilir bir süreç olduğunun anlatılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Emre Pabuçcu ‘’Bu durumlarda çatlatma iğnesinin doğru zamanda doğru dozda yapılması oldukça önemli. Bundan ayrı olarak çok yakın izlem, hormonların günlük takibi, çatlatma öncesi ve sonrası hormon takibi, özel çatlatma protokollerinin uygulanması aldığımız önlemler arasında. Yumurta toplama işlemi için planlı şekilde ilerlemek tedavisinin başarısını da arttırıyor’’ dedi.  

‘’Yumurtası boş çıkanlar hamile kalabilir mi?’’

Yumurtası boş çıkan kadınlarda, o döngüde gebelik olasılığının olmadığını ancak ilerleyen aylarda, çeşitli tedaviler eşliğinde hamile kalmalarının mümkün olduğunun altını çizen Doç. Dr. Pabuçcu, ‘’Boş Folikül Sendromu görülen hastada, takip eden tedavilerde yumurtaların dolu çıkması oldukça yüksek bir olasılık. Özellikle yakın takip ve dikkatle yapılan tedavilerden sonra olgun yumurtalar elde edilir ise hamile kalınabilir’’ dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.