DOLAR 32,5135 0.18%
EURO 34,5834 0.07%
ALTIN 2.492,630,26
BITCOIN %
İstanbul
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mağazacılıkta Operasyonel Lidere Yapılan Yatırım Verimliliği Altı Ayda Yüzde 20 Artırıyor
  • Haber Spot
  • Ekonomi
  • Mağazacılıkta Operasyonel Lidere Yapılan Yatırım Verimliliği Altı Ayda Yüzde 20 Artırıyor

Mağazacılıkta Operasyonel Lidere Yapılan Yatırım Verimliliği Altı Ayda Yüzde 20 Artırıyor

ABONE OL
Aralık 10, 2021 12:10
Mağazacılıkta Operasyonel Lidere Yapılan Yatırım Verimliliği Altı Ayda Yüzde 20 Artırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2004 yılından beri perakende odağında eğitim ve danışmanlık faaliyeti gösteren Kargem, perakendecilikte kilit başarı faktörlerinin başında operasyonel liderlerin başarısının geldiği anlayışıyla çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırıyor. Kargem Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aydoğan, “müşteri kraldır” söyleminin eskidiğini, mağazacılıkta operasyon liderlerine yönelik yatırımların çalışanların ve müşterilerin deneyimlerini iyileştirdiğini, bu amaçla geliştirdikleri “1K2T Operasyonel Verimlilik Metodu” ile altı ay gibi bir sürede yüzde 20’yi aşan bir verimlilik artışı yakaladıklarını söylüyor. 

“Dünyamız Perakende” mottosuyla 2004 yılından beri hizmet veren Kargem, çalışmalarının odağını oluşturan “1K2T Operasyonel Verimlilik Metodu” ile perakendenin operasyon liderlerini geliştirip, mağazacılığın önünü açıyor.  Perakendecilere sunulan uçtan uca eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin temelinde her kademedeki operasyon liderlerinin gelişimi olduğunu vurgulayan Kargem Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aydoğan, “İyi perakendeci olmanın yolu ticareti doğru yönetmekten geçiyor. Perakendecilikte başarı, kendini tamamlamış, takımını iyi yöneten ve ticareti yani verimlilik ve karlılığı doğru analiz eden operasyon liderleri ile mümkün” dedi. 12 Aralık Mağazacılar Günü’nün insana ve operasyonel liderlere yönelik yatırımların yeniden değerlendirilmesine vesile olacağını belirten Aydoğan, insana yapılan her yatırımın çok hızlı geri dönüşü olduğunu vurguladı.

“Mağazacılıkta yüksek ciro yüksek karlılık anlamına gelmez”

Perakende sektörünün 2020 verilerine göre 1,4 Trilyon TL’lik bir ciro hacmine sahip olduğunu ve bu hacimle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında geldiğini söyleyen Hasan Aydoğan, yüksek ciro hacminin yüksek kar anlamına gelmediğini hatırlattı. Perakende sektörünün yüksek gelir hacmine rağmen net kar marjı en düşük sektörler arasında olduğuna dikkat çeken Aydoğan, çalışmalarını sadece perakendeciliğe odaklamış bir firma olarak önceliklerinin verimlilik artışı olduğunu söyledi. Perakende sektörü gelirlerinin gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 20’sine karşılık geldiğini belirten Aydoğan, sektörün istihdam anlamında da büyük önem taşıdığını belirtti. 2020 verilerine göre 2,5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektör, toplam istihdamda yüzde 10’u aşan bir paya sahip.

 “Bir yılda dönüşecek kadar çevik, fakat verimliliği düşük”

Pandemi süresinde normal koşullar altında 10 yıllarca sürmesi planlanan değişimin tek bir sene içinde yaşandığına dikkat çeken Aydoğan, bu hızlı dönüşümün bazı iyileştirmeleri zorunlu kıldığını söyledi. Aydoğan, “Müşteri değişti, eğilimler değişti ve e-ticaretteki çarpıcı büyümeye rağmen fiziksel mağazaların önemi değişmedi. Müşteri satın almadan iadeye kadar alışverişin her adımında mükemmel bir deneyim istiyor ve gücünü ortaya koyuyor. Gücü elinde tutan müşterinin talepleri ise tek koşulda sağlanır, ona hizmet eden insan yetkin ve istekliyse… Oysa insanı motive etmek ve operasyon liderlerine dönüştürmek hiç de zor bir konu değil” dedi. 

1K2T ile yüzde 20’nin üzerinde verimlilik artışı

Bugüne dek 50’ye yakın perakende operasyonunda uygulanan 1K2T Operasyonel Verimlilik Metodolojisi’nin beş ila altı ay gibi çok kısa sürelerde yüzde 20’yi aşan bir verimlilik artışı sağladığını söyleyen Hasan Aydoğan, “Perakendecilik dinamikleri, tüm departmanların yapılan ticarete farklı düzeylerde hâkim olmasını gerektiriyor. 1K2T ile iş liderleri ataması yapıyor ve bu liderlerin mesleki, teknik ve kişisel yetkinliklerini işin niteliğine göre artırmaya odaklanıyoruz. Program kapsamında yetkinlikleri artan iş liderleri, ekiplerini de doğru yönetiyorlar. Ticari donanımları sayesinde de tüm bu gelişim eğrisini rakamsal başarıya dönüştürüyorlar” dedi.

Teknik ve mesleki eğitimler ağırlıkta

Kargem’in eğitim ve danışmanlık çözümleri arasında soyut beceri ve kişisel gelişim konuları yanısıra perakendecilikte teknik ve mesleki yetkinliklerin artırılması yer alıyor. Planogram, perakende matematiği, reyon yönetimi, norm kadro uygulamaları, lojistik ve depo yönetimi gibi teknik konularda 200’e yakın başlık barındıran Kargem, 2020’de yayına giren Kargem.online platformu ile uzaktan öğrenme ve gelişimi de destekliyor.

Kargem 1K2T Operasyonel Verimlilik Metodu nedir?

1K2T Operasyonel Verimlilik Metodu, “Kendini Tanı Tamamla, Takımını Yönet ve Ticareti Yönet” ana başlıklarını izleyen ve operasyonel liderlerin yönetime etkin katılımını amaçlıyor. Bu sistemde işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için üç faktör sürekli izlemeye alınıyor: Maliyetleri düşürmek, satışları ve karlılığı artırmak.

Süreç, operasyonel liderlik analizleri ile başlıyor. Güvenirlik oranı yüzde 100 olan ölçme ve değerlendirme araçları kullanılarak yapılan bu analiz sonrasında, kurumun liderlik profili oluşturuluyor. Yetkinlik madenciliği (Competence Mining) metodu ile liderlerin yetkinlik haritaları çıkarılarak ve operasyonun süreç analizleri tamamlanıyor. Tamamlanan analizler kurumun ihtiyaç duyduğu eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle tamamlanıyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.