DOLAR 32,5283 0.24%
EURO 34,8536 0.35%
ALTIN 2.487,811,05
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bizans’tan İlhamla Sanat, Bilim, Yaratıcılık Atölyeleri

Bizans’tan İlhamla Sanat, Bilim, Yaratıcılık Atölyeleri

ABONE OL
Aralık 7, 2021 17:40
Bizans’tan İlhamla Sanat, Bilim, Yaratıcılık Atölyeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pera Müzesi Öğrenme Programları, “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisine paralel olarak “Bir Zamanlar Bizans” başlıklı programı sanatseverlerle buluşturuyor. Uzman eğitmenlerin ve sanatçıların katılımıyla düzenlenen atölyeler farklı yaş gruplarına sesleniyor, yaratıcı yazarlıktan aromaterapiye, illüstrasyon ve karikatür çiziminden kağıttan mozaik yapımına, geniş bir yelpaze oluşturuyor. “Bir Zamanlar Bizans” isimli program, 4 Mart 2022’ye kadar Zoom Meeting uygulaması üzerinden devam edecek.

Pera Öğrenme hazırladığı yeni öğrenme programıyla bu kez çocuklar ve yetişkinlere Bizans’ı daha yakından keşfetmeleri için rehberlik yapıyor. Pera Müzesi’nde Aralık ayında açılan İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisi ile eşzamanlı olarak gerçekleşecek çevrimiçi etkinlik programı ilhamını Bizans’tan alıyor. Atölyeler bu zengin kültürün, sanat ve bilim alanındaki farklı uygulamalarına odaklanırken bu bilgilerle yeni ürünler yaratılmasına da zemin hazırlıyor.

Çocuklarla çizgi roman ve karikatür 
Bir Zamanlar Bizans başlıklı program çerçevesinde Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi iş birliğiyle hazırlanan 7-12 yaş gruplarına yönelik program kapsamında, çizgi roman ve karikatür atölyeleri yer alıyor. Katılımcılar, sergiden seçilmiş eserleri rehber eşliğinde 3 boyutlu sergi turu ile gezdikten sonra, sanatçıların rehberliğinde hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Programa 7-12 yaş arası tüm çocuklar ücretsiz katılıyor.

7-10 yaş grubuna seslenen atölye “Karikatür Çizimi” başlığını taşıyor. Anıl Gürak’ın yürüttüğü atölyede karikatürün ne olduğu üzerine kısa bir sohbetin ardından herkes kendi karikatürünü üretiyor, fikir oluşturma, taslak çizim, kurşun kalem ve mürekkepleme aşamalarını deneyimliyor. 

9-12 yaş grubuna yönelik “Kelimelerin ve Resimlerin Kesişimi: Çizgi Roman” atölyesini Sibel Bozkurt gerçekleştiriyor. Katılımcılar bu atölyede çizgi roman ve karakter tasarımını öğreniyor, bir yandan teknik bilgi edinirken, bir yandan da hayal güçlerini kullanma ve yeni ifade etme biçimleri geliştirme üzerinde çalışıyorlar. 

9-12 yaş grubunu hedefleyen “Resimlerdeki Kelimeler: Çizgi Roman” atölyesi ise Gökçe Akgül eşliğinde gerçekleşecek. Katılımcılar sergideki eserlerden yola çıkarak kendi karakterlerini tasarlıyor ve bir hikâye üzerinde çalışıyorlar. 

Yetişkinlerle Bizans’a yolculuk
Yetişkinlere yönelik olan “Bizans ve Popüler Kültürün Kesişiminde İllüstrasyon” atölyesinde geçmiş ve bugün çok boyutlu olarak bir araya getiriliyor. Bizans sanatı, estetik anlayışı ve bezemeleri hakkında bilgi edinen katılımcılar, sanatçı Merve Atılgan eşliğinde popüler kültür sembollerini kullanarak guaj boya, sulu boya, pastel boya, kuru boya ya da ekolin gibi farklı boyalar ile kişisel Bizans desenlerini yaratıyor. 

Yine yetişkinlere yönelik, Aslı Babacan’ın katılımıyla gerçekleşen “Tıbbı Bitkiler: Aromaterapi” atölyesi, katılımcıları tıbbi bitkilerin ve güzel kokuların Antik Mısır, Antik Yunan ve Bizans toplumlarında kullanımlarından modern aromaterapinin gelişimine, uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Aromaterapide en çok kullanılan lavanta, okaliptüs, jojoba gibi yağların tanıtımının ardından katılımcılar, bu yağların hem günlük hayatta pratik kullanım alanlarını keşfediyor hem de nefes açıcı yağ karşımı hazırlıyor. 

Yetişkinlere yönelik bir diğer atölye ise ödüllü yazar Mehmet Berk Yaltırık’ın yürüttüğü “Tarihi Fantastik Kurgu Yazımı” atölyesi. Bu atölyede hikâye ve arka plan seçimi, tarihi bilgilerin metinde kullanılması gibi konularda bilgi alan katılımcılar, sergiden ilhamla Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu döneminde, bu coğrafyalarda geçen tarihi korku ve fantastik türlerinde kurgu metinler yazıyor. 

Etkinlik Programı:

Pera Çocuk
7-10 Yaş
Karikatür Çizimi / 15 Ocak Cumartesi, 11.00 – 13.00
Karikatür Çizimi / 19 Şubat Cumartesi, 11.00 – 13.00

9-12 Yaş 
Kelimelerin ve Resimlerin Kesişimi: Çizgi Roman / 13 Şubat Pazar, 11.00 – 13.00
Resimlerdeki Kelimeler: Çizgi Roman / 5 Mart Cumartesi, 13.30 – 15.30

Pera Yetişkin
Bizans ve Popüler Kültürün Kesişiminde İllüstrasyon / 14 Aralık Salı, 19.00 – 20.30
Tıbbi Bitkiler: Aromaterapi / 11 Ocak Salı, 19.30 – 21.00
Tarihi Fantastik Kurgu Yazımı / 23 Şubat Çarşamba, 19.30 – 21.00

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.