DOLAR 32,5295 0.2%
EURO 34,8727 0.28%
ALTIN 2.471,040,37
BITCOIN 2000561-3,61%
İstanbul
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hkp Bursa’da Zamları Protesto Etti

Hkp Bursa’da Zamları Protesto Etti

ABONE OL
Ocak 9, 2022 17:20
Hkp Bursa’da Zamları Protesto Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Bursa İl Örgütü, 2022 yılının ilk saatlerinde benzinden elektriğe ve doğalgazdan köprü geçiş ücretlerine kadar peş peşe gelen zamları protesto etti.

HKP üyeleri, Zamlara yönelik tepkilerini bugün Bursa Kent Meydanı’nda basın açıklamasıyla dile getirdi. Eylemde HKP üyeleri, “AKP’giller’in yeni yılın ilk günü iğneden ipliğe yaptığı fahiş zamlar halkımıza ihanettir!” yazılı pankart açtı.

“YAPILAN ZAMLAR HALKA, ÜLKEYE İHANETTİR”

Eylemde HKP MYK Üyesi ve Bursa İl Başkanı Av. Halil Ağırgöl bir konuşma yaptı. Ağırgöl, şunları söyledi:

2022 yılı beklendiği gibi zamlarla başladı. Elektrikten doğalgaza, benzinden ulaşıma, köprü geçişlerinden emlak vergilerine, ehliyet harçlarına; iğneden ipliğe her şeye fahiş oranda zamlar geldi. 2022’nin ilk sabahına yüzde 36,20’lık vergi, ceza ve harç zamlarıyla uyandık. 2022'nin ilk gününde, benzin fiyatlarına 1,21 TL, motorin fiyatlarına 1 TL 29 kuruş, LPG'ye ise 0,78 kuruş zam gelmişti ardından bir hafta geçmeden benzine 63 kuruş, motorine 94 kuruş daha ikinci zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrik tarifelerinde ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildiğini duyurdu. Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 oranında zam yapıldı. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazın satış fiyatı yüzde 15, sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 50 arttı. Bursa'da toplu ulaşıma yüzde 20 zam yapıldı ortalama 5 liraya otobüse binebiliyoruz artık. Eylül 2019'da birim su fiyatı 3,02 TL iken bu yılbaşından sonra içme suyunun bedeli 6.22 TL oldu.

“HALKIMIZ ZAMLA YATIYOR ZAMLA KALKIYOR”

ABD-AB Emperyalistleri ve onların yerli işbirlikçisi AKP’giller’in yarattığı kriz ortamında, paramız pula dönüştürüldü. Döviz kuru artık günlük bile değil saatle, dakikalar içerisinde artıyor. Ülkemiz itibarsızlaştırıldı, halkımız çok büyük bir işsizlik ve pahalılık cehennemine itildi. Halkımız zamla yatıyor zamla kalkıyor. Patates, soğan, domates, ekmek, simit, daha nice gıda maddesi günden güne zamlanıyor, “açlık ordusu” büyüdükçe büyüyor! Dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “Açlık Sınırı” Aralık ayı verilerine göre, 4 bin 652 TL olarak açıklandı sendikalar tarafından. Aynı araştırmaya göre yoksulluk sınırı ise 13 bin 598 lirayı aştı.

“BURSA’DA METAL İŞÇİLERİ GREV KARARI ALDILAR”

Yani, ülkemizde “Asgari Ücret” adı verilen sefalet ücretinin bu yılki zamlı hali, Halkımızın mutfak masraflarını dahi karşılamayacak düzeydedir. Asgari ücret bir ailenin yiyecek masrafını bile karşılayamazken emeklilere ayda 2.500 TL ile geçinmeleri söyleniyor. Her gün kapanan bir dükkânın, işten atılan emekçilerin, tarladan aldığı ürününü satamayan köylülerin, ay sonunu getiremeyen emeklilerin haberlerini izliyor, okuyoruz. En son Bursa'nın bel kemiğini oluşturan metal işçileri kendilerine reva görülen ücret artış oranlarına karşı grev kararı aldılar. Gerçek enflasyonun yüzde 85’ler düzeyinde olduğu bir ülkede işçiler, kamu çalışanları, emekçiler, emekliler yüzde 40-50-60 zam alsa bile yoksullaşmaktan kurtulamaz.

“PARABABALARI ZENGİNLİĞİNE ZENGİNLİK KATIYOR”

AKP’giller bir yandan halkımızı Ortaçağ karanlığına sürükleyerek ruhlarını karanlıklarda boğarken, diğer yandan zamlarla yaşamlarını dar ediyor. Parababalarının değirmenine su taşıyor. Parababaları zenginliğine zenginlik katıyor. İşçiyi, emekçiyi sömürmeye devam ediyor. Elektrikten doğalgaza, devlet harçlarından, ulaşıma, köprü geçişlerine kadar her şeye yapılan bu zamlar zaten açlık sınırının altında bir ücretle yaşam savaşı veren halkımıza ihanettir.

“BU GİDİŞİN ELBET BİR SONU OLACAK”

Parababaları zenginleşirken neden emekçi halkımız fakirleşmektedir. Bankacılık sektörü bu yılın ocak-eylül döneminde 56 milyar 981 lira ile tüm zamanların en yüksek 9 aylık karını elde etti. İktidarın yolsuzlukları ve vurgunları ise artık gizli saklı olmaktan çıktı. Halkımız ise işsizlik ve pahalılık cehenneminde inlemekte. Ancak bu gidişin elbet bir sonu olacak. Bu zamların, soygunların hesabı Demokratik Halk İktidarında sorulacak. Açlığa, yoksulluğa, kan ve gözyaşına mahkûm edilen İşçi Sınıfımız ve Emekçi Halkımız ABD-AB Emperyalistlerini ve işbirlikçilerini yenecek!

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.