DOLAR 32,3322 0.24%
EURO 35,0766 -0.15%
ALTIN 2.298,450,94
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bakan Kurum Nevşehir’de Müjdeler Verdi

Bakan Kurum Nevşehir’de Müjdeler Verdi

ABONE OL
Ocak 15, 2022 01:40
Bakan Kurum Nevşehir’de Müjdeler Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Nevşehir’e millet bahçesinden altyapı yatırımlarına, kentsel dönüşüm projelerinden ve yeni sanayi bölgesine kadar birçok müjde verdi.

Çeşitli programlara katılmak için Nevşehir'e gelen Bakan Kurum, sabah ilk olarak Uçhisar beldesindeki bir otelin konferans salonunda ilçe ve belde belediye başkanları ile bir araya geldi.

Basına kapalı toplantının ardından kent merkezine geçen Kurum, Kapucubaşı Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm İnşaat Sahası'nda düzenlenen toplu temel atma törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Kurum, AK Parti iktidarı olarak ülkeye ve millete borçlarını ödemek için gece gündüz çalıştıklarını, hangi şehirde bir hizmet varsa hayata geçirebilmek için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Kurum, “Bereketli toprağın mahir ellerde çömleğe, ipliğin halıya, taşın estetiğe dönüştüğü şehrimizden; Hacı Bektaşi Veli’nin, Ahiliğin şehrinden, sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Buradan, tüm Nevşehirli kardeşlerime sevgilerimi gönderiyor, gösterdikleri muhabbetten dolayı hepsine teşekkürlerimi sunuyorum. Hamdolsun, verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmenin gurur ve mutluluğu ile bir kez daha huzurlarınızdayız. Kadim Nevşehir’imizi köklü geçmişinden güçlü yarınlara taşıyacak çok özel projelerimizin temelini atmanın heyecanını, mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrimizi antik tarihiyle yeniden buluşturuyor; Nevşehir Kalesi ve Kozaklı İlçesi Kentsel dönüşüm konutlarımızın, Derinkuyu İçme Suyu Arıtma Tesisi projelerimizin temellerini coşkuyla atıyoruz. Yapımı süren ve temelini atacağımız tüm projelerimiz şimdiden Nevşehirli kardeşlerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Şehir inşa etmenin medeniyet inşa etmek olduğunu, nesilleri ihya etmek olduğunu çok iyi biliyoruz. Her projemizin merkezinde bize alınteriyle, emeğiyle katkı veren insanımız, yarınlarımızın teminatı çocuklarımız var. Bu kapsamda; son 20 yılda, Nevşehir’e 12,5 milyar lirayı aşkın yatırım yaptık. Bakanlık olarak ise 3.5 milyar liralık proje ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Hamdolsun bugün de; şimdi burada; toplam yatırım bedeli yaklaşık 200 milyon lira olan; çok önemli projelerimizin temellerini hep birlikte atıyor, şehrimizde yeni ve tarihi bir dönemi başlatıyoruz.” dedi.

‘Kentsel Dönüşüm Projeleri Devam Ediyor’

Törende Nevşehir’de gerçekleştirilecek olan yeni yatırımların müjdesini de veren Bakan Kurum şöyle konuştu;

“Bu kadim topraklar on binlerce yıllık tarihiyle; şehirleriyle, doğasıyla, kültürüyle dünyanın birçok ülkesine ilham kaynağı olmuş; medeniyet bu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Bu anlamda, Nevşehir’imizi de tarihe vefa geçmişe saygı sloganıyla ihya ediyor, şehrimizin o eşsiz jeolojik ve tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarıyoruz. Nevşehir Kalesi çevresinde; 11 mahallemizde, toplam 700 bin m2 alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.  Bu kapsamda bugüne kadar Mehmet Akif Ersoy Mahallemizde sosyal donatı alanlarıyla birlikte 3.750 konut ürettik. Yeni bir yaşam alanı kurduk. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. Önce yeni konutlarımızı inşa ettik; sonra hak sahibi vatandaşlarımızı buraya taşıdık.  Hamdolsun, bugün bu projemizin bir başka etabını da tarihi dönüşüm projemizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Nevşehir Kalesi Tarihi Dönüşüm ve Kentsel Yenileme Projemizle; 75 milyon lira yatırımla, 135 konutumuzun, 18 dükkânımızın ve sağlık ocağımızın temellerini atıyoruz. Vatandaşlarımız için yeni evler, sağlıklı ve güvenli yuvalar ve işyerleri yapıyoruz.

Diğer yandan bu projemizle; içerisinde tünellerden mezar odalarına, suyollarından kaya oyma kiliselere ve manastırdan kamusal alanlara kadar birçok yaşam alanını barındıran dünyanın en büyük yamaç yerleşimini gün yüzüne çıkardık. Buradaki 430 bin m2’lik alan Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından arkeolojik sit alanı ilan edildi. Böylelikle binalar arasında sıkışıp kalmış bir kayıp şehri, Kayaşehri’mizi, tarihi kimliğiyle yeniden kazandırmış oluyor, milyonlarca ziyaretçimize açmış oluyoruz.  Ayrıca bu projemizle; Kızılırmak’tan Nar Vadisi boyunca; çevresinde Kurşunlu Camii, Meryem Ana Kilisesi ve Kayaşehir gibi çok kıymetli tarihi mirasları barındıran Nevşehir Kalesine kadar eşsiz bir doğa ve tarih koridoru oluşturuyoruz.  Yine dünyanın göz bebeği Kapadokya’mızda, ekolojik koridorlarla şehrimizi merkeziyle bütünleştirecek bir doğa, tarih ve medeniyet aksı daha oluşturacağız. Bu büyük tarihi dönüşüm ve kentsel yenileme projemiz Nevşehirli kardeşlerimize,  ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Şehrimizde kentsel dönüşümle ürettiğimiz konutların dışında sosyal konut projelerimizin yapımına da hızla devam ediyoruz. İnşallah dar gelirli ev sahibi olmayan hiçbir vatandaşımız kalmayıncaya kadar konutlar inşa etmeye, yuvalar kurmaya devam edeceğiz. Nevşehir’imizde bugüne kadar 2,2 milyar lira yatırımla 7.471 konut ile sosyal donatı ürettik. Yatırım değeri 735 milyon lira olan 2.294 konut, 57 dükkân, 4 ticaret merkezi, sağlık ocağı, jandarma binası, okul ve caminin yapımına devam ediyoruz.”

‘Altyapı Yatırımları İçin Destek’

“Zengin, doğal ve tarihi güzelliklere sahip Nevşehir’imizin altyapısını da en ince ayrıntısına kadar planlıyor; yeni bir atık-çevre koruma modeli oluşturuyoruz.  Şehrimizde İller Bankamız aracılığıyla bugüne kadar toplam yatırım değeri 665 milyon lira olan 79 projeyi tamamladık. Bugün de Derinkuyu İlçemizde 30 milyon liralık yatırımla 140 km uzunluğunda içme suyu ve içme suyu paket arıtma tesisimizin temellerini atıyoruz. Sağlıklı bir şehir yaşamı için sağlıklı nesiller için; bu projemizle israfa neden olan eski şebekeyi yeniliyor, her bir yuvamıza temiz ve sağlıklı suyu ulaştırıyoruz. Yine Nevşehir merkezde ana ishale hattımızın yenilenmesi projesi kapsamında ihalemizi Haziran ayı içerisinde gerçekleştireceğiz. Bu projemizin de ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

‘Yeni Sanayi Bölgesi ve Millet Bahçesi’

“Bu kapsamda Nevşehir sanayisi için ihtiyaç duyulan arazi teminini vatandaşlarımızın rızasını alarak çözmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayacağımızın sözünü şimdiden veriyorum. Bu projelerimiz de şimdiden ülkemize, milletimize ve şehrimizin ziyaretçilerine hayırlı uğurlu olsun. Kıymetli Hemşerilerim, Biz bugün, millet bahçelerimizle, yeşil yatırımlarımızla; şehirlerimizin en önemli, en merkezi yerlerini milletimize armağan ediyoruz. Bu projelerimizle şehirlerimize, insani ve doğasever bir kimlik kazandırıyoruz. 2018 yılında; 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle bir yola çıktık. Hamdolsun bugüne kadar 67.7 milyon metrekareye ulaştık; 418 millet bahçemizi projelendirdik, 125’inin yapımını da tamamladık, hizmete aldık. Nevşehir’de toplam büyüklüğü 332 bin m² olan 4 millet bahçesi projemiz var. Kozaklı ilçemizin Emek Mahallesinde, 60 bin m² büyüklüğündeki atıl arazi üzerinde, termal turizmin kalbi Kozaklı’daki tesislerin tam ortasında eşsiz güzellikte bir millet bahçesi yapıyoruz. Bu millet bahçemiz, ilçemizin silüetini değiştirecek, burada yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projemizle bütünleşecek, Kozaklı’mıza yeni bir yaşam alanı katacak.  150 bin m² büyüklüğündeki Nevşehir millet bahçemizin projelendirme çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda ihalesini yaparak çalışmalara başlayacağız. “

Bakanlık olarak güçlü Türkiye hedefiyle "çevreye saygılı şehirler" vizyonuyla 81 ilde 84 milyon vatandaş için çalışmayı sürdüreceklerini belirten Kurum, Nevşehir'de hayata geçirilecek projelerin kent halkına hayırlı olmasını diledi.

Kurum'un konuşmasının ardından İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya dua yaptı, Nevşehir Kalesi ve Kozaklı Emek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile Derinkuyu İçme Suyu ve İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı.

Törene, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı  Dr.Mehmet Savran, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük, TOKİ Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Karabayır, ilçe ve belde belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Bakan Kurum, Kapucubaşı Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm İnşaat Sahası'nda düzenlenen toplu temel atma töreninin ardından Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasında iş insanlarıyla bir araya geldi.

Saha incelemeleri kapsamında Kasaplar Çarşısındaki Sokak Sağlıklaştırması Projesi'ni inceleyen Kurum, sokakta karşılaştığı vatandaşlarla sohbet etti. Kurum, burada esnafın istek ve taleplerini de dinledi.

Daha sonra Millet Bahçesi Uygulama Alanı'nda incelemelerde bulunan Bakan Kurum, Belediye Başkanı Savran’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ile Belediye Başkanı Mehmet Savran'ı da ziyaret eden Bakan Kurum, ardından partisinin Nevşehir İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.